Bezglutek

Ta strona powstała po to, aby przechować w jednym i łatwo dostępnym miejscu przepisy na bezglutenowe potrawy. Pewnie głównie będą to różnego rodzaju wypieki.

Każdy z tych przepisów pojawił się w oddzielnym poście na moim blogu, dlatego tutaj podaję tylko linki, żeby prościej było je odnaleźć:

1) Chleb powszedni (z mąki migdałowej, z mąki z ciecierzycy i mielonego siemienia lnianego).

2) Chleb orzechowo-rodzynkowy (z mąki migdałowej, z siemienia i z mielonych orzechów włoskich) – PRAWIE jak chlebek turecki.

3) Brownie: 2 szklanki mielonych orzechów (najlepsze z brazylijskich, ale mogą być włoskie lub inne), 4 łyżki kakao (tak jest w oryginalnym przepisie, ale może warto dać mniej), 4 łyżki miodu, 4 łyżki mleka (może być sojowe albo ryżowe – dowolne). Wszystko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na koniec można polać gorzką czekoladą, posypać jakimiś owocami (maliny, truskawki, granat itp.). Pycha. :-P

4) Placki z mąki z kasztanów: 1 szklanka mąki z kasztanów + 1 szklanka wody. (Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki.) Zmiksować. Smażyć małe placki na oleju kokosowym. Placki mają lekko słodki smak, nie potrzeba do nich cukru. Wyśmienicie smakują z dobrą domową konfiturą. U mnie była czarna porzeczka.

Brak trackbacków.